Moordspel

Vijf tot acht begeleiders worden aangewezen als acteurs van een verhaal. Een van deze acteurs is ook de spelleider. De acteurs nemen plaats op het terrein, bv. rondom een grote vijver. De acteurs staan minstens zo’n 30 meter uit elkaar.

De deelnemers worden verdeeld in groepjes, evenveel groepjes als er acteurs zijn. De spelleider vertelt de spelers een verhaal over een gebeurtenis, maar zonder oplossing. De spelleider zal in zijn verhaal mogelijk een paar acteurs noemen, andere acteurs niet. Hierna vertrekken de spelers in groepjes. Ze gaan de verschillende acteurs interviewen met als doel er achter proberen te komen wat er is gebeurd, wie ‘het’ heeft gedaan en waarom. Etcetera. Als een groepje bij een acteur komt waar al een groepje is, dan moet dat groepje direkt plaatsmaken.

De acteurs hebben tevoren hun rol gekregen (bv. de buurvrouw, of de autorij-instructeur). Alle acteurs hebben kennen de strekking van het verhaal en kennen enkele details, zoals bv. het nummerbord van de auto die heel snel weg reedt. Verder zal een groot beroep worden gedaan op het improvisatie vermogen van de acteurs omdat het verhaal, door de interviews, ongetwijfeld een onverwachte kant op zal gaan. Dat maakt niet uit! Acteurs mogen daarnaast liegen, als dat bij hun rol past. Acteurs mogen zelfs met elkaar ruzie maken, naar elkaar roepen enz. Speel het spel als acteur!

Voor deelnemers is dit spel altijd enorm wazig en ingewikkeld maar ze vinden het altijd ontzettend leuk. Het verhaal zelf mag hooguit een paar regels lang zijn, maar bereid het goed voor en maak het niet te ingewikkeld of afwijkend. Een simpele crime passionel is vaak al voldoende voor een prima avond! Oudere deelnemers die het eerder hebben gespeeld vinden het vaak erg leuk om ook een keer een rol te hebben in het verhaal.

Een variatie op dit spel is Levend Cluedo