Levend ganzenbord

Maak bordjes zoals in een ganzenbordspel de vakken. Dus cijfers van 1 tot bv. 65. Bij sommige nummers worden opdrachten toegevoegd welke je alleen maar hoeft uit te voeren als je echt op dat nummer terecht komt. Bij een aantal andere nummers zet je zgn. verplichte opdrachten: zodra een groep op dit nummer komt, of dit nummer passeert dan moet de opdracht worden uitgevoerd. Tenslotte plaats je op een aantal nummers specifieke Ganzenbord opdrachten zoals “ga drie plaatsen terug”. Daartussen maak je ook de nodige opdrachten. Die andere opdrachten kun je oneindig varieren, in een thema houden, de buurt erbij betrekken, sportspelen etc. Het is maar net hoe creatief je bent en hoeveel tijd je eraan wilt spenderen.

De bordjes hang je daarna allemaal in volgorde op in een bepaalde route. Het kan in een gymzaal/school (dus kleine ruimte) maar ook door een hele wijk of het bos.

Het spel gaat net als gewoon ganzenbord. Ieder groepje krijgt een blanco vel papier, schrijfgerei, een dobbelsteen en een begeleider mee. De groepen beginnen allemaal bij nummer 1. Door met de dobbelsteen te gooien weten ze hoever ze door kunnen lopen. Komen ze op een plek met een opdracht, dan voeren ze die uit. Komen ze tijdens het lopen langs een verplichte opdracht, dan voeren ze die eerst uit, en daarna mogen ze pas verder gaan met hun beurt. Is er op die plaats niets te doen, dan mogen ze weer gooien. Hetzelfde geldt natuurlijk zodra ze de opdracht hebben voltooid. Het groepje dat het eerst bij het eindpunt is, heeft gewonnen.

Maak duidelijk onderscheid tussen de verplichte opdrachten en de andere opdrachten. Een idee is om de verplichte opdrachten op rood papier te schrijven.