De knuffelformule

Dit spel is een uitwerking van Levend Cluedo

Het verhaal

Professor Paaltje zit in zijn laboratorium en is weer eens met een experiment bezig. Per ongeluk knoeit hij een beetje van het goedje dat hij net heeft gebrouwen. Tot zijn grote schrik ziet hij dat zijn knuffelbeer weg begint te smelten. Meteen gooit hij het goedje weg en legt de papieren met de formule in de kluis. Dan loopt hij naar beneden om even een hapje te eten.

Als hij na het eten terug in zijn lab komt ziet hij dat het raam open staat. Maar het raam is niet het enige dat open staat… Tot zijn grote schrik ziet de professor ook de kluis wagenwijd open staan. Na een snelle blik in de kluis weet de professor wat er mist: De formule om knuffels te laten smelten!

Wie o wie heeft deze formule gestolen, en waarom?

Oplossing

Saartje heeft in het laboratorium gezien dat de professor een stapeltje papieren in de kluis legde. Toen de professor opkeek ging Saartje snel weg. ’s Avonds, tijdens het eten, vertelde de professor Saartje over zijn ontdekte goedje en dat hij het had weggegooid. Zaza kwam later op de avond eten en Saartje vertelde haar wat ze had gezien in het laboratorium. Harry was op dat moment ook in huis en vangt het gesprek tussen Saartje en Zaza op. Onmiddellijk ruikt hij geld waarna hij de kluis opende en de formule stal. Deze formule wist hij voor veel geld aan Brute Berend kunnen verkopen. Brute Berend heeft de formule op zijn beurt aan Mijnheer de Groot gegeven want Mijnheer de Groot zag het wel zitten om alle knuffels in de stad te laten smelten. Iedereen zou dan een nieuwe willen hebben, en die konden ze dan mooi bij hem kopen. Harry is dus de dader maar Brute Berend en Mijnheer de Groot gaan ook niet helemaal vrijuit.

Acteurs

Professor Paaltje

Een verstrooide en een beetje gekke vent, die per ongeluk een formule heeft bedacht waarmee je knuffel beesten kunt laten smelten. Typering: Einstein. Is de hele tijd bezig met het uitvinden van nieuw dingen

Opdracht: Probeer in zo min mogelijk tijd uit te zoeken hoeveel Natrium-Chloride (= keukenzout) je in een liter water moet oplossen om er een rauw ei in te kunnen laten drijven.

Oplossing: zie je vanzelf

De tips

 • Toen ik, nadat ik de formule in de kluis had gelegd, het lab uit liep was Saartje het schilderij naast de deur aan het afstoffen. Ik vond dat wel vreemd, want dat had ze de dag ervoor ook al gedaan.
 • Ik had net de formule in de kluis gelegd en wilde wat gaan eten. Toen ik de deur uit kwam zag ik nog net een vrouw de hoek van de gang omgaan.
 • Ik wilde gaan eten dus legde ik de formule in de kluis. Ik had net de kluis afgesloten toen ik iemand door de gang hoorde lopen.

Materialen: litermaat (1 liter), een grote emmer (10 liter) water, en voor ieder meespelend groepje een kilo zout en een ei.

Brute Berend

De rechterhand van Mijnheer de Groot. Hij knapt alle smerige klusjes voor hem op. Verder heeft hij een hekel aan knuffels.

Typering: Een aso figuur. Beetje als de boevenleider in The River Wild

Opdracht: De kamelenrace. Twee spelers vormen de kameel (1 het hoofd en de voorpoten, de ander de achterpoten en het lijf). De derde (kleinste) persoon gaat op de rug van de kameel zitten en moet de kameel over een parcours sturen. Natuurlijk is de kameel geblinddoekt.

De tips

 • Ik zat in de kroeg met Harry een paar pilsjes te drinken. We hebben onder andere wat zaken besproken en ik heb een envelop van hem gekregen. Hij vroeg me die aan Mijnheer de Groot te geven.
 • Ik zat in de kroeg met Harry. We hebben een paar pilsjes gedronken en het ook nog even over Mijnheer de Groot gehad.
 • Ik zat in de kroeg met een goede vriend van me. We hebben een paar pilsjes gedronken, en wat zaken gedaan.

Materialen: Een blinddoek en eventueel wat pilonnetjes.

Saartje

Zij is de huishoudster van de professor en is heel erg nieuwsgierig. De professor wil niet dat ze in zijn lab komt, maar dat doet ze stiekem toch. Ze praat erg graag over van alles en nogwat.

Typering: Roddeltante. Huishoudster à la Zeg ‘ns A

Opdracht: Op een dienblad liggen 20 voorwerpen. De spelers mogen er een minuut naar kijken, waarna het dienblad wordt afgedekt met een doek. De spelers moeten nu zo veel mogelijk van de voorwerpen opnoemen.

De tips

 • Ik was in de gang naast de deur van het lab bezig een schilderij af te stoffen. De deur stond open en ik zag de professor een aantal papieren in de kluis leggen. Tijdens het eten vertelde de professor over de nieuwe formule die hij per ongeluk had gemaakt.
 • Ik was in de gang een schilderij aan het afstoffen en liep net weg toen ik de professor uit zijn lab hoorde komen. Tijdens het eten vertelde de professor me over de knuffel formule.
 • Ik heb een schilderij in de gang afgestoft en daarna heb ik gekookt voor de professor.

Materialen: dienblad, een doek om het dienblad af te dekken, en allerlei (zo’n 20) kleine voorwerpen

Zaza Zebra

Is de plaatselijke zwerfster. Ze ziet er niet uit en heeft altijd ruzie met iedereen, behalve met de kinderen uit de buurt waar ze erg goed mee op kan schieten. Iedere avond gaat ze eten bij Saartje die haar de oren van de kop kletst.

Typering: Denk aan Swiebertje of aan Fagin uit het verhaal van Oliver.

Opdracht: Ren naar de pilon. Loop er snel tien keer omheen terwijl je er een vinger op houd. Ren nu ZO SNEL MOGELIJK terug naar de groep terwijl je probeert in een rechte lijn te lopen.

De tips

 • Zoals iedere avond zat ik bij Saartje in de keuken te eten. Ze vertelde honderd uit over wat ze die dag allemaal meegemaakt had. Ze vertelde me ook over een formule waarmee je een goedje kan maken die een knuffel laat oplossen.
 • Zoals iedere avond zat ik bij Saartje in de keuken te eten. Ze vertelde honderd uit over wat ze die dag allemaal meegemaakt had. Ze vertelde me ook iets over een formule, maar daar begreep ik niet zo veel van.
 • Zoals iedere avond zat ik bij Saartje in de keuken te eten. Ze vertelde honderd uit over wat ze die dag allemaal meegemaakt had.

Materialen: 2 pilonnen.

Harry

Heeft gokschulden en probeert op alle mogelijke manieren aan geld te komen. Hij is klusjes man bij de professor en komt er vaak over de vloer om er allerhande karweitjes op te knappen.

Typering: Gladde jongen. Beetje het type van de oudste zoon van de familie Flodder.

Opdracht: Volg een kleine speurtocht naar de verborgen schat.

De tips

 • Ik heb ’s avonds nog een klusje gedaan bij de professor. Daar hoorde ik Saartje en Zaza praten. Daarna ben ik naar de kroeg gegaan en heb daar meteen nog even wat zaakjes geregeld met Brute Berend.
 • Ik heb ’s avonds nog een klusje gedaan bij de professor en ben daarna naar de kroeg gegaan om een lekkere pint te pakken. Ik heb daar meteen nog even wat zaakjes geregeld met een goede vriend.
 • Ik heb ’s vonds nog een klusje gedaan bij de professor en ben toen de kroeg ingedoken.

Voorbereiding: Een speurtochtje en een spreuk die aan het einde van de tocht te vinden is.

Mijnheer de Groot

Heeft een speelgoed fabriek die vooral knuffels maakt. Het enige probleem is dat de knuffels niet zo goed verkopen. Hij zoekt steeds naar manieren om er meer te verkopen.

Typering: Naïef. Kan maar niet begrijpen dat z’n knuffels niet verkopen.

Opdracht: Speel mastermind met knuffels. De spelers krijgen 15 knuffels en moeten daarmee zo snel mogelijk uitzoeken wat de geheime code van drie knuffels is: welke drie knuffels staan op welke volgorde? De acteur vertelt per poging hoeveel knuffels goed gekozen zijn en hoeveel daarvan op de juiste plek staan.

De tips

 • Brute Berend gaf me die avond een envelop die hij van iemand had gekocht. Hij wilde niet zeggen van wie. Ik bekeek de inhoud en rook meteen geld. Veel geld.
 • Ik kreeg van iemand een envelop. Ik bekeek de inhoud en rook meteen geld. Veel geld..
 • Ik kreeg van iemand een envelop. Het was zeker geen slecht nieuws.

Materialen: Vijftien duidelijk verschillende knuffels.

Oma Schipper

Oma Schipper is de oma van de professor. Het is een vriendelijk vrouwtje waar iedereen zomaar binnen kan wandelen. Maar denk maar niet dat je er weer weg komt zonder een hapje en een drankje.

Typering: De stereotype lieve oma zoals we allemaal zouden willen hebben en misschien ook wel hebben.

Opdracht: Probeer in zo weinig mogelijk tijd een stuk koek van de lijn te happen. De koek moet wel opgegeten worden. Elke speler moet 1 stuk eten!

De tips

 • Formule? Ik weet helemaal niks van een formule. Maar als je nog een koekje wilt, dan moet je het zeggen.

Materialen: limonade en bekertjes voor limonadepost. Tevens koekhappen, dus touw, peperkoek en waslijn.

Voorbereiding: stukken koek aan waslijn knopen en waslijn ophangen.

Buurvrouw

Een beetje kribbig vrouwtje. Ze woont naast de professor en vanuit haar slaapkamer raam kijkt ze zo in het lab van de professor.

Typering: Gluurbuur: zo’n buurvrouw die alles van achter de gordijntjes in de gaten houdt.

Opdracht: De buurvrouw heeft weer eens pech, ze heeft 5 potjes met een stof erin. Het probleem is dat de labels eraf zijn gevallen. De spelers moeten geblinddoekt aan de potjes ruiken en vervolgens vertellen welke stof in welk potje zit.

De tips

 • Ik stond in mijn slaapkamer me aan te kleden. Ik keek toevallig uit het raam en zag een man in de kamer van de professor bij de kluis.
 • Ik stond in mijn slaapkamer me aan te kleden. Ik keek toevallig uit het raam en zag iemand in de kamer van de professor. Maar het was niet de professor zelf.
 • Ik stond in mijn slaapkamer me aan te kleden. Ik keek toevallig uit het raam en zag iemand lopen.

Materialen: Vijf potjes of flesjes met een of andere stof (azijn, water, knoflook, ui, etc.) Ook is een blinddoek nodig.

Loki

Loki is een klein jongetje/meisje van een jaar of vijf. Hij/Zij speelt meestal in de zandbak en is een genie op het gebied van de zandkastelenbouwkunde.

Typering: Een enthousiast en spontaan jongetje / meisje van een jaar of vijf.

Opdracht: In een bak met een 5 à 6 centimeter water licht een dropje. Probeer dat dropje op te eten terwijl je je handen op je rug houd.

De tips

 • Er rende een meneer voorbij die zomaar mijn zandkasteel plat trapte.

Materialen: Een teiltje met water en een pond dropjes. Als het niet zo warm is: ook een paar handdoeken.

Extra acteurs

Zijn er meer acteurs beschikbaar, dan kunnen deze rollen ook worden ingevuld.

De goede fee

De goede fee zwerft een beetje rond. Als er een groepje bij de fee komt en haar een dropje aanbiedt, dan krijgen ze de volgende tip:

 • De dader is een man

Het aardmannetje

Het aardmannetje is nogal onbetrouwbaar. Soms is het waar wat hij zegt, en soms ook niet. Als er een groepje bij het aardmannetje komt mogen ze hem niet aankijken, daar kan een aardmannetje namelijk niet tegen. Als een groepje het door heeft krijgen ze de volgende tip:

 • Loki heeft er niets mee te maken

Enkele variaties op dit spel zijn
→ Levend Cluedo
→ De oude zeerover
→ Het kruidenbuiltje
→ De keltische knoop