Blikspuit

Markeer een buutplaats en leg er een voetbal (oorspronkelijk een leeg blikje) op. Iemand wordt aangewezen als de eerste zoeker. Een van de andere spelers schopt daarna de bal zo ver mogelijk weg waarna alle spelers (op de zoeker na) zich gaan verstoppen.

De zoeker gaat de bal halen en brengt deze terug naar de buutplaats. Daarna gaat de zoeker op zoek naar de verstopten.

Zodra de zoeker een verstopt iemand, bv. Johan, heeft gezien, moet deze worden afgebuut: de zoeker gaat naar de buutplaats en roept “Buut Johan!” (terwijl hij in de richting van Johan kijkt). Johan is dan verplicht om tevoorschijn te komen. Als het Johan lukt om eerder bij de buutplaats te komen dan de zoeker, dan kan hij zich vrij buuten door te roepen “buut vrij!”.

Iemand die nog niet af- of vrij gebuut is, mag de bal wegtrappen. Daarna mag iedereen zich weer verstoppen. De zoeker moet dan weer de bal gaan halen - het spel begint dus van voren af aan. Het aantal keren dat de bal per zoeker weggetrapt mag worden kan worden beperkt tot bv. twee.

Diegene die als eerste is gevonden wordt de volgende zoeker. Deze persoon heeft er dus alle belang bij dat die bal snel weggetrapt wordt, want dan begint alles opnieuw en wordt hij misschien niet de volgende zoeker.

Aan het ophalen van de bal kunnen aan de zoeker allerlei beperkingen worden opgelegd zoals “niet rennen”, “achterstevoren teruglopen”, “ogen dicht of naar de grond gericht”. Dit schijnt te verschillen per regio.

Dit spel is ook wel bekend als: 'buskruit', 'blikjetrap' en 'blikkietrap'.

Een variatie op dit spel is Potje schup