Vlaggenroof

Speel dit in een bosachtige of ruige omgeving. Verdeel de groep in twee teams. Ieder team krijgt een vlag mee die ze moeten verstoppen, maar de vlag moet wel zichtbaar zijn. Ook verzinnen de teams een plek voor de gevangenis waar ze gepakte tegenspelers gevangen houden. Dan begint de zoektocht.

Word je, tijdens het zoeken, gevangen door iemand van het andere team, dan word je afgevoerd naar een soort van gevangenis ergens op het terrein. Je teamgenoten kunnen je bevrijden als ze bij je kunnen komen zonder gepakt te worden. Je moet dus heel goed kunnen sluipen bij dit spel.

Het spel is afgelopen als de vlag van de tegenstander is geroofd en naar het eigen gebied is meegenomen.

Hetzelfde spel maar dan met kaartjes. Het terrein wordt in twee delen gesplitst: de territoria van beide ploegen. Beide ploegen hebben op hun terrein, een post waar ze een kaartje kunnen halen. Natuurlijk hebben ze ook op dat terrein ergens de vlag verstopt - de post staat er natuurlijk niet naast. Alleen met een kaartje mogen ze deelnemen aan het spel. Wordt een speler getikt door een tegenspeler, dan moet hij zijn kaartje inleveren en een nieuw kaartje halen bij zijn eigen post. Heeft een speler de vlag gevonden maar wordt hij, op weg terug naar zijn eigen territorium, getikt dan moet hij de vlag afgeven: de tegenstanders krijgen dan even tijd om deze opnieuw te verstoppen.

Enkele variaties op dit spel zijn
→ Levend stratego
→ Totemroof