Vieze handen spel

De deelnemers worden verdeeld in groepen van 4-5 personen, en laat iedereen een vuilniszak aantrekken. Richt een centrale post in voor de begeleiders, en voor iedere groep - op ongeveer 20 meter afstand - een vrije zone rond deze centrale post. Iedere groep krijgt een begeleider, ieder met een eigen kleur vingerverf, die plaats neemt in de centrale post. De deelnemers gaan naar hun post en wachten daar op het begin signaal. Een van de begeleiders is de Magiër die weet waar de schat verstopt ligt. De magiër zal zijn geheim prijsgeven aan de groep waarvan alle leden om hem heen staan. De groepen kunnen elkaar echter hinderen door leden van een andere groep te tikken. Om te kunnen tikken moet een speler eerst zijn hand met verf insmeren (iedere groep z’n eigen kleur). Iemand is getikt als er een afdruk op de vuilniszak achterblijft. Iemand die getikt is gaat terug naar de centrale post, en krijgt daar een handicap.

  • De eerste keer: Handen aan elkaar binden.
  • De tweede keer: Stuk touw tussen de voeten binden.
  • En de derde keer: Dood. Op centrale post blijven.

Een andere begeleider is de verjaagde dorpsgek en mag ook tikken, zij het gewoon met z’n vinger. Als hij een speler tikt, moet deze een kaartje trekken uit een stapeltje dat de gek bij zich draagt:

  • Vrij (eventuele handicap kan dan verdwijnen)
  • Handen vast (wordt ter plekke geregeld)
  • Handen en voeten vast (wordt ter plekke geregeld)
  • Dood (Ga naar centrale post, en wees dood)
  • Medicijnen (de gek geeft in dit geval een medicijn-kaartje af)

Omdat de groep compleet voor de magiër moet verschijnen, zullen ze de doden tot leven moeten wekken. Dit kan d.m.v. medicijnen. Deze zijn verkrijgbaar bij de ‘geneesheer’. Als twee leden van een groep bij hem komen, krijgen ze van hem een medicijn-kaartje. Daarmee kunnen ze naar de centrale post gaan (en mogen onderweg niet getikt worden), en één ‘dode’ tot leven wekken; na afgeven van het kaartje moeten ze de ‘dode’ naar hun eigen dorp dragen (en daarbij niet getikt worden), alwaar deze weer gaat leven. Nieuwe handafdrukken zorgen weer voor handicaps. Als een groep de heilige prijs heeft gevonden is het spel afgelopen.