Hoep

Een veld is afgebakend van ongeveer 50 meter diep en is in twee gelijke delen verdeeld. De spelers zijn in twee teams verdeeld en elk team verspreidt zich in zijn eigen deel. Eén team start en een speler van dat team neemt diep adem en rent het veld van de tegenstander in, onderwijl continue roepend ‘HoepHoepHoep’. Voordat de speler opnieuw adem haalt, moet hij terug zijn in zijn eigen gebied. Terwijl hij in het gebied van de tegenstander rond rent, probeert hij zoveel mogelijk mensen te tikken. Deze spelers zijn ‘af’, als de tikkende speler tenminste op tijd zijn eigen gebied haalt. Spelers die af zijn, voegen zich bij de tegenpartij.

Redt hij het niet om terug te keren voordat hij ademhaalt, dan is hij ‘af’ en blijft hij in het veld van de tegenstander.

D tegenstanders mogen proberen te tikker verhinderen naar zijn eigen gebied terug te keren door hem te vangen. Komt de speler los en haalt hij alsnog zijn eigen gebied dan is dus iedereen af die hem heeft aangeraakt! Redt hij het niet, dan is de aanvaller af.

Dit spel is ook bekend als “Aaaaaaaa”, ook dat is het geluid dat de speler maakt terwijl hij door het veld van de tegenstander rent. Natuurlijk kun je daar ook je eigen draai aan geven. Hoephoephoep houd je waarschijnlijk wel langer vol dan Aaaaaaa (en het biedt wat meer kans voor smokkelen).

Dit spel is ook wel bekend als: 'A-spel' en 'Aaaaaaaa'.