Drie haven spel

Verdeel de spelers in vier ploegen: New York, Rotterdam , Rio de Janeiro (groene lamp of vlag) en Douane. Vanuit deze havens varen de spelers als smokkelschepen over de oceanen. Iedere ploeg krijgt ook een begeleider (havenmeester) toegewezen. De ploegen kiezen op het terrein een plek voor hun havens. De Douane neemt natuurlijk tactisch een plek ergens midden in het speelveld in.

De smokkelschepen (spelers) halen bij hun eigen havenmeester nu een kaartje (=smokkelwaar). Op het kaartje staat waar ze hun smokkelwaar naar toe moeten brengen. De mogelijkheden zijn vanuit New York dus:

  • Amsterdam
  • Rio de Janeiro
  • Amsterdam via Rio de Janeiro
  • Rio de Janeiro via Amsterdam

Als smokkelwaar via een andere haven gaat, dan moet de speler daar ook werkelijk langs gaan om daar een aantekening te verkrijgen op zijn kaartje. De douane probeert de smokkelschepen af te tikken. Lukt dat, dan wordt het kaartje ingenomen en moet de speler een nieuw kaartje gaan halen bij de eigen havenmeester. Hoe langer de route, hoe meer punten er worden verdiend.

Dit is een eenvoudig op je thema aan te passen spel en kan in allerlei varianten worden gespeeld, bv. als VOC-spel met zeerovers. Of een versie met stripfiguren.

Om de variatie in routes nog veel groter maken kun je een derde bestemming toevoegen aan de route: dus van Amsterdam naar Rio en weer terug naar Amsterdam. Of juist naar je start-haven New York - moest je toch al heen om een nieuw kaartje te halen maar nu moet je er wel voor zorgen dat je niet wordt getikt.

Enkele variaties op dit spel zijn
→ Douanespel
→ Spionnen en smokkelaars
→ Havenspel
→ Koning Eenoog
→ Gouddelfspel
→ Botersmokkel