Ultimate frisbee

Verdeel de spelers in twee ploegen van 7 of 8 personen elk. Aan beide zijden van het veld een gebied afbakenen van elk ongeveer 1/5 van het speelveld. Er blijft dus zo’n 3/5 over om te spelen. De breedte van het veld is ongeveer 2x de diepte van het achterveld (officieële regels: volledige veld is 100x37m, achtervelden zijn 18m diep).

Bij aanvang van het spel staan de beide ploegen op de voorste lijn van hun eigen achterveld. Het team dat het laatst gescoord heeft gooit uit. Doel is om de frisbee in het afgebakende gebied bij de tegenstander te vangen.

Frisbees worden normaal overgegooid en mogen niet langer dan 10 seconden worden vastgehouden. Verdedigers in de buurt tellen hardop hoe lang een aanvaller de frisbee vast houdt. Verdedigers mogen proberen de frisbee te vangen waarna zij de aanvaller worden. Zodra een frisbee de grond raakt gaat de frisbee over naar de andere partij. Wanneer een verdediger de frisbee uit de lucht slaat of wanneer de frisbee ‘uit’ gaat, dan gaat de frisbee over naar de verdedigers.

De spelers mogen elkaar niet aanraken. Wisselen van spelers mag zodra er is gescoord. Zodra er een overtreding wordt begaan roept een van de spelers “FOUT!”. De bedoeling is nu dat het spel verder gaat alsof de overtreding niet is gebeurd. Lukt dat niet, dan gaat de frisbee over naar de laatste gooier. Ultimate Frisbee wordt zonder scheidsrechter gespeeld.

Dit spel stond eerder onder de naam ‘Frisbee bal’ in Het Spelenboek met ruwweg dezelfde regels.

Pas de grootte van het veld aan op de leeftijd van de spelers. Voor kinderen is een half voetbalveld groot genoeg. Pubers kun je loslaten op een versmald heel voetbalveld. Zorg voor een goede frisbee - zodra je een keer met een professionele frisbee hebt gegooid wil je niet meer anders. Het spel wordt er zoveel leuker door. In de zaal kun je het spel ook spelen, speel dan 5 tegen 5.

Gebruikte bron

Ultimate Frisbee op Wikipedia, op 5 januari 2020