Radioactieve vaten

Maak meerdere groepen van dezelfde grootte. Kies een duidelijk begrenst gebied, waar iedere ploeg aan de zijkant een kraal moet bouwen. Op het middenterrein komt een prikbord te hangen. Iedere ploeg krijgt 5 ‘vaten’ van een bepaalde kleur (of blokjes of whatever). Op het prikbord staat het speelveld aangegeven met, voor ieder vat een punaise in de betreffende kleur (dus 5 rode, 5 gele, 5 groene enz.). Iedere ploeg legt de vaten in de eigen kraal. De punaises hangen op de juiste plek. Doel van het spel is om al de vaten in de kraal kwijt te raken, door ze te ‘dumpen’ bij andere ploegen. Het prikbord geeft voor iedereen een overzicht van de situatie. Spelregels: Er mag per ploeg maar één vat tegelijk weggebracht worden. Dit vat kan naar iedere willekeurige andere kraal worden gebracht. Als een vat gedumpt is, moet met een punaise van de juiste kleur worden aangegeven waar het betreffende vat is heengebracht.

Vechtregel: Het dumpen gebeurt altijd in tweetallen. één draagt het vat, de ander moet vechten. Bij aankomst bij een vijandige kraal mag de ‘vechter’ alleen door één persoon van de verdedigers worden aangevallen. Er wordt gevochten om een woldraadje om de bovenarm. Verliest de aanvaller, dan moet deze terug naar de eigen kraal met het vat, om een nieuw woldraadje te halen. Verliest de verdediger, dan mag het vat zonder verdere tegenwerking worden gedumpt in de betreffende kraal.

In de eigen kraal worden natuurlijk ook vaten van de tegenpartij geplaatst. Je mag deze vijandelijke vaten pas dumpen, als je al je eigen kleur vaten kwijt bent.

Zorg ervoor dat alle punaises weer worden opgeruimd.