Beursspel

Variaties hierop: [[Mankomania]] Strekking lijkt me niet zo moeilijk: zo veel mogelijk geld “maken” door inkoop en verkoop van “aandelen”. De spelers (in groepjes van twee of drie, bij meerdaags spelen misschien beter solitair) beginnen met enkel een hoeveelheid geld waarmee ze bij beurzen aandelen kunnen kopen - en daarna natuurlijk proberen om die beter te verkopen.

De koersen variëren natuurlijk: op basis van de verkoop kunnen aandelen stijgen, maar door allerlei andere oorzaken kunnen aandelen ook weer dalen. Denk ook eens aan aandelen in “het eten”, of “de fietsen” (mochten er gebreken zijn ontdekt tijdens een fietstocht, dan dalen de fietsaandelen in waarde, is er een leuk uitje geweest, dan stijgen ze in waarde). Zo kun je ook aandelen nemen in bv. de kano’s, in de leiding, whatever. Virtuele fondsen zijn natuurlijk ook te doen. Even brainen en je hebt een dijk van een spel!

Een variatie op dit spel is ‘Mankomania’: in plaats van zoveel mogelijk geld ‘maken’ ervoor zorgen dat je je geld kwijt raakt, en dat geldt voor de beurzen dan natuurlijk ook.

Beide varianten zijn al gespeeld als activiteit gedurende een hele kampweek waarbij ook bv. corvé werd uitgekocht etc. Als geld werden enorme stapels buitenlands briefgeld gebruikt dat door inflatie niets meer waard was. Helaas zijn de exacte spelregels toen niet vastgelegd. Heb jij een verder uitgewerkte versie of variatie op dit spel? Stuur het in.

Dit spel is ook wel bekend als: 'Mankomania'.