Liegen

Alle kaarten van een standaard kaartspel - zonder jokers - worden verdeeld onder de spelers, het kan zijn dat het niet helemaal uitkomt - dat is niet erg. Doel van het spel is om al je kaarten kwijt te raken.

De verliezer van het vorige potje begint, kies bij het eerste potje iemand die begint.

De eerste speler legt een kaart open op tafel, dat is dan de actieve kleur (harten, klaveren, ruiten of schoppen). Alle andere spelers gooien daarna om de beurt een kaart op. Dat mogen alleen kaarten van deze kleur zijn. Dat doen de spelers met de achterkant omhoog zodat niet te zien is of iemand inderdaad een kaart van die kleur opgooit. Legt een speler een kaart van een verkeerde kleur op, dan ‘liegt’ deze speler.

Wanneer een speler denkt dat de speler voor hem een kaart heeft opgenomen die niet in de actieve kleur was, dan roept die speler “je liegt!”. Daarop wordt gekeken of die speler inderdaad heeft gelogen. Is dat zo, dan moet hij alle kaarten in de hand nemen. Heeft de speler niet gelogen, dan moet de speler die “je liegt!” riep alle kaarten in de hand nemen. De verliezer van deze uitdaging mag de volgende actieve kleur bepalen.

Er zijn allerlei variaties op dit eenvoudige spelletje. Kijk hiervoor op Wikipedia.

Dit spel is ook wel bekend als: 'Boksen', 'Bullshit', 'Liar', 'Leugenaar' en 'Bluffen'.

Gebruikte bron

Liegen op Wikipedia, op 31 maart 2020