Hartenjagen

Hartenjagen wordt gewoonlijk gespeeld met 4 spelers en de piketkaarten: 7, 8, 9, 10, boer, vrouw, heer, aas. Wanneer je met 5 spelers wil hartenjagen, gebruik dan de piketkaarten en voeg daar de schoppen-, ruiten- en klaverzes toe.

Aan het begin van het spel worden alle kaarten door de deler verdeeld. Doel van het spel is om geen strafpunten te krijgen, of om alle strafpunten te behalen. De puntentelling is: 1 strafpunt voor iedere harten-kaart, 2 strafpunten voor de klaver-boer en 5 strafpunten voor de schoppenvrouw. In totaal zijn er dus 15 strafpunten te behalen met piketkaarten.

De speler links van de deler komt met de eerste kaart. Elke volgende speler is verplicht dezelfde kleur op te leggen (kleur bekennen) - alleen als de speler deze kleur niet heeft mag hij een willekeurige kaart opleggen. Diegene deze ronde de hoogste kaart heeft opgelegd van de eerste kleur, krijgt de gehele slag, de Aas is de hoogste kaart.

Na alle rondes telt iedereen de verkregen strafpunten op. Deze worden genoteert bij de naam van iedere speler. Wanneer een speler alle 15 strafpunten heeft weten te machtigen dan mag hij naar keuze bij alle andere spelers 15 punten laten bijtellen, of 15 punten van zijn eigen totaalscore af laten trekken.

Veelal wordt gespeeld totdat een speler over bepaalde score gaat waarna het spel stopt. Eigenlijk is hartenjagen dan nog maar halverwege want vanaf dat moment wordt gewoon doorgespeeld waarbij de strafpunten nu van de speler-score worden afgetrokken. Haalt een speler 15 punten, dan worden die ook afgetrokken van zijn score - op laten tellen bij de anderen mag dus niet. >De eerste speler die een totaalscore van precies nul weet te behalen wint.

Met vier spelers kun je ook de volledige stock kaarten gebruiken. Het maximum aantal strafpunten is dan 20.

De bovenstaande beschrijving is van Nederlands hartenjagen, de meest gespeelde variant in Nederland. Er zijn allerlei variaties op het spel. Kijk hiervoor bv. op de wikipedia pagina.

Gebruikte bron

Hartenjagen op Wikipedia, op 29 maart 2020