Ezelen

Ezelen is een heel snel kaartspel waarbij je ernaar streeft om vier gelijke kaarten te krijgen. Zodra je die hebt wordt een voorafgesproken teken gegeven, bv. duim op tafel. De laatste die dan zijn duim op tafel legt, verliest.

Als kaarten wordt gespeeld met de hoogste kaarten van het kaartspel. Per speler wordt een setje van vier kaarten, dus ♥♦♣♠, gebruikt. Dus met vijf spelers neem je zo’n setje van Azen, heren, vrouwen, boeren en tienen. In theorie zou je dus met 13 spelers kunnen spelen.

De kaarten worden geschud en verdeeld over de spelers. Ieder heeft er dus vier. Elke speler neemt de kaarten in de hand (een kaartenhouder kan bij dit spel niet) en bekijkt hoe hij de grootste kans heeft om vier gelijke kaarten te krijgen. Er zal vast een kaart zijn die hij kwijt wil.

Alle spelers geven daarop een kaart door aan de persoon links van hem en krijgt een kaart van de persoon rechts van hem. Alle spelers bekijken welke kaarten ze dan willen behouden. Daarop geven ze weer een kaart door naar links en krijgen ze er een van rechts. Dit doorgeven moet in een redelijk hoog tempo, ongeveer elke drie seconden een kaart en allemaal tegelijk. Als iemand uit tempo raakt, krijgt hij een waarschuwing. Tweede keer uit tempo, dan verloren - je krijgt dan een letter.

Zodra iemand er in is geslaagd om vier gelijke kaarten te verzamelen dan geeft hij een voorafgesproken teken (bv. duim op tafel). Wanneer de andere spelers dit zien dan moeten ook zij zo snel mogelijk dat teken maken. De laatste die dat doet heeft verloren.

Iemand die heeft verloren krijgt een letter, de eerste keer de E, dan de Z, dan weer een E. Zodra iemand de L ‘wint’ dan heeft hij verloren. Misschien dat hij dan een opdracht moet vervullen?

Je kunt ervoor kiezen om op papier de EZEL-stand van elke speler bij te houden maar meestal onthouden de ezelen-spelers hun eigen score zelf.

Gebruikte bron

Ezelen op wikipedia, op 28 maart 2020