Eenenvijftigen

Met eenenvijftigen wordt geprobeerd de som op de stapel onder de 51 te houden. De bedoeling van dit spel is om niet te verliezen.

Dit spel wordt gespeeld met een kaartspel zonder jokers en zonder de kaarten 2 t/m 6.

De kaarten 7 en 8 hebben hun eigen waarde. De kaart 9 is 0 punten waard. De kaart 10 is 10 punten waard of minus 10: de som op de stapel gaat dan dus 10 omlaag. De boer is 2 punten, de vrouw 3 punten en de heer 4 punten. Tot slot de Aas, deze is naar keuze 1 of 11 punten.

Elke speler krijgt drie kaarten. De speler links van de deler legt nu de eerste kaart op de weggooi-stapel en zegt hardop het aantal punten. De speler pakt dan een nieuwe kaart van de stock. De speler daarnaast gooit dan een kaart op de weggooi-stapel waarbij hij de waarde van de zijn kaart optelt bij de vorige en het resultaat hardop zegt. Zodra een speler niet meer in staat is om de som onder de 51 te houden met zijn kaarten, dan heeft hij verloren en is hij de volgende deler.

Er zijn een paar extra regels:

  • Als een speler na zijn beurt vergeet een nieuwe kaart te pakken, dan mag hij dat nadien niet alsnog doen
  • Als een speler drie gelijke kaarten in zijn handen heeft, dan mag hij passen: hij legt de kaarten gesloten op tafel en speelt deze ronde niet meer mee. Hij kan niet verliezen.
  • Is de stapel dichte kaarten op, dan worden de kaarten op de weggooistapel geschud en als nieuwe stapel dichte kaarten gebruikt

Gebruikte bron

Eenenvijftigen op Wikipedia, op 28 maart 2020