Eenentwintigen

Een of meer kaartspelen, zonder joker en zonder de kaarten 2 t/m 6.

Het is de bedoeling met speelkaarten zo dicht mogelijk bij de som van 21 te komen. De kaarten hebben hun eigen waarde. De heer is 3 punten waard, vrouw 2 punten en de boer 1 punt. De Aas is naar keuze 1 of 11 punten.

Het doel van het spel is altijd een hoger puntentotaal dan de dealer te behalen zonder de 21 te overschrijden. Overschrijdt de speler de 21 punten dan is hij ‘stuk’, ‘kapot’ of ‘failliet’.

Wanneer een speler een hand van zeven kaarten ‘overleeft’ zonder ‘stuk’ te gaan wint hij sowieso de beurt. Als een speler in het begin een acht en een zeven krijgt toebedeeld, spreken we van ‘vuile was’ en mag hij om nieuwe kaarten vragen. Wanneer de dealer en speler met hetzelfde aantal punten passen, wint de dealer.

Spelers plaatsen hun inzet in het midden van de inzetcirkel voor hun plaats aan de speeltafel. Iedere speler en de dealer zelf krijgt twee kaarten, één dicht en één open. De spelers mogen pas hun dichte kaart bekijken nadat zij een bedrag hebben ingezet. Dit bedrag kan na iedere kaart verhoogd worden maar mag niet meer verlaagd worden.

De dealer laat zijn dichte kaart pas aan alle spelers zien zodra hij - als laatste - zijn beurt gaat uitspelen.

Wanneer een speler twee dezelfde kaarten krijgt, kan hij kiezen voor een ‘splitser’ of ‘splitter’. Dit houdt in dat de kaarten naast elkaar op de tafel worden gelegd (en op beide kaarten inzetten). Er worden dan door de dealer op beide kaarten nieuwe kaarten gelegd, gesloten. Is een van deze kaarten gelijk aan de eerdere zelfde kaarten, dan mag hij die er weer naast leggen: de dealer zorgt er dan voor dat op beide kaarten weer een gesloten kaart komt. Hierna kan de speler met deze gesplitste sets verder spelen. De speler kan dan om een kaart vragen en pas daarna beslissen bij welke set deze wordt gevoegd. Gaat een set stuk, dan mag hij daar niet mee verder spelen - maar wel met de andere sets.

Er zijn allerlei variaties denkbaar:

  • Dubbel Aas is 21.
  • Joker doet wel mee als kaart naar keuze.
  • 7 kaarten is 21.
  • Lukt het een speler om 8 kaarten te krijgen, dan krijgt hij 10x zijn inzet terug.
  • Gebruik de blackjack kaartentelling: alle kaarten doen mee (behalve jokers) en hebben hun eigen waarde. Alle plaatjes zijn 10 punten waard. De Aas naar keuze 1 of 11.

Gebruikte bron

Eenentwintigen op Wikipedia, op 28 maart 2020