Bellen blazen

Eerste regel: gebruik geen afwasmiddel met citroengeur!

Bellenblaas voor kleine bellen

Roer een eetlepel suiker door 200 ml. warm water totdat de suiker is opgelost. Voeg dan voorzichtig 20ml goedkoop afwasmiddel toe en roer voorzichtig door. Heb je duurder afwasmiddel, dan hoef je zelfs maar 10ml toe te voegen.

In plaats van suiker kun je ook maissiroop of gelatine toevoegen. De mengverhouding van water met gelatine is 100:1 (dus met 200ml water doe je 2 ml gelatine erbij). Met mais/suiker-siroop of glycerine is dit 25:1.

Alternatief recept: kwart liter afwasmiddel en een eetlepel bakpoeder goed roeren. Dan 4 liter water toevoegen.

Bellenblaas voor kleine en grote bellen

Roer twee eetlepels suiker door 500 ml. warm water totdat de suiker is opgelost. Voeg dan voorzichtig 50ml afwasmiddel en één theelepel glycerine (groene zeep) toe en roer voorzichtig door. Maak deze bellenblaas een dag tevoren zodat deze de tijd krijgt om te stabiliseren. De verhouding suiker:glycerine moet ongeveer 4:1 zijn.

Wanneer de bellen te snel naar de grond zakken, voeg dan wat water toe en roer voorzichtig door.

Glycerine kun je kopen bij drogisterijen. Maar veel goedkoper is om in plaats van glycerine groene zeep te gebruiken. Controleer wel dat er glycerine in die groene zeep zit! In plaats van glycerine kun je ook maizena gebruiken in dezelfde verhoudingen.

Bellenblaas voor grote bellen

Roer drie eetlepels suiker door een liter warm water toe totdat de suiker is opgelost. Voeg dan 5g behangplakselpoeder toe en roer door totdat ook deze is opgelost. Voeg dan voorzichtig 75ml afwasmiddel toe en roer voorzichtig door. Maak deze bellenblaas een dag tevoren zodat deze de tijd krijgt om te stabiliseren. Wel af en toe even roeren.

Gereedschap

Maak een ring (diameter 4 cm) van ijzerdraad en buig een uiteinde naar buiten als handvat. Dopen in het sop en blazen. Snij aan het einde van een rietje 4 sneetjes van ongeveer 5 cm en buig de 4 flapjes naar buiten. Doop uiteinde in sop en blazen. Neem een stukje touw van 1 meter en rijg twee rietjes hieraan. Knoop de uiteinden aan elkaar. De rietjes worden zo ver mogelijk uitelkaar getrokken, zo een vierkant vormend. Houd dan de rietjes bij elkaar (zonder deze over het touw te verschuiven) om het vierkant weer te sluiten. Doop het geheel in je bak sop en haal het er weer uit. Trek nu heel langzaam de rietjes weer uit elkaar. Een mooie film sop vormt zich ertussen. Beweeg de kring nu door de lucht om zo een hele grote bel te vormen. trechters, bovenkant van plastic flessen en het kringetje gevormd door wijsvinger en duim.

Glycerine kan vervelende vlekken geven op kleding: snel uitspoelen! Bellenblaas op tentdoek is ook niet fijn, grote kans dat de tent op die plek gaat lekken. Dus nooit bellenblazen in de buurt van tenten, vouwwagens en caravans!

Stuur jouw ideale bellenblaasrecept in!