Welke hand

De goochelaar vraagt een toeschouwer om als hulpje achter een tafel plaats te nemen op het podium. De goochelaar neemt een 2-euro stuk in de hand en prevelt even wat, zowel richting hulpje als naar de toeschouwers. Hij blaast nog even door zijn hand en legt het muntstuk weer op tafel.

De goochelaar draait dan resoluut zijn rug naar zijn hulpje en spreekt tot de zaal. Hij vraagt zijn hulp het muntstuk in een gebalde vuist te nemen en de vuist met het muntstuk goed tegen het voorhoofd te houden. Een paar minuten concentreert de goochelaar zich, vraagt het hulpje zijn vuist iets te verplaatsen en concentreert zich weer. Ook vertelt de goochelaar een verhaal over magische stralen die uitgaan van zo'n munt. De goochelaar blijft met de rug naar de hulp staan en kijkt niet om.

Dan vraagt de goochelaar aan zijn hulpje: leg nu uw beide vuisten op de tafel. Houdt het muntstuk in uw vuist en laat die niet zien. De goochelaar draait zich dan om en kijkt zijn hulpje even aan. De goochelaar maakt het wat spannender door te stellen dat zijn hulpje het hem wel erg moeilijk maakt en misschien wel zijn magische stralen probeert te blokkeren. En dan opeens, wijst de goochelaar naar de hand waar de munt in zit. En de goochelaar heeft gelijk: de munt zit in die hand.

De clou