Koningin Eugenie

Het verhaal gaat dat het Grote Leger van koningin Eugenie naar een verre oorlog aan het marcheren was. Ze wilden even pauzeren maar de velden waren te nat. Hoe konden ze allemaal (!) gaan zitten zonder vies te worden?

Oplossing: in een hele krappe kring staan, allemaal kwartslag naar rechts. Je kijkt dus je rechterbuur tegen het achterhoofd aan. Kring nog krapper proberen te maken. Armen over de schouders van de persoon voor je leggen en de handen op de schouders van de persoon daarvoor leggen. Lukt niet? Dan is kring niet krap genoeg. Daarna langzaam gaan zitten op de knieën van de achterbuur. Terwijl je bij elkaar op schoot zit, kun je zelfs voorzichtig een rondje lopen. Het maakt veel verschil uit of je op de knie of op de heup gaat zitten!

Met wat schuchtere groepen kun je het opbouwen: breng de spelers steeds dichter bij elkaar. Eerst loop je gewoon een rondje. Daarna word je wat minder verlegen en pak je de schouders van de voorbuur. Dan het middel, en tenslotte de schouders van de persoon 2 plaatsen voor je. Je zit dan al bijna!

Op een Spielfest in Essen (D) in 1978 hebben 2500 mensen dit spel samen gedaan.

Dit spel is ook wel bekend als: 'Duizendpoot' en 'Kringzitten'.