Handenkruisklap

Starthouding: Iedereen gaat in een kring zitten. De echte kring zijn de knieen. Leg je handen plat op de knieen van de beide buren: op iedere knie komt 1 hand. Iedereen doet dit met als gevolg dat iedere arm de arm van een buurman kruist.

Dan tikt de leider met zijn linkerhand op de rechterknie van de buurman. We gaan met de klok mee, dus de hand op de andere knie van de buurman moet nu een tikje geven. En dan op de volgende knie enz. Zo ga je een keer rond zodat iedereen het begrijpt. Ga eventueel nog een keer tegen de klok in. Dit blijkt voor velen al behoorlijk moeilijk.

Dan begint het eigenlijke spel: er moet nu snel worden getikt, ofwel de tik gaat snel langs de kring. Lukt dat, dan maken we het moeilijker: als iemand 2x tikt, dan wisselt de richting van de tik! Tik je terwijl je niet mocht tikken? Dan is die hand af. Ben je te laat met tikken? Dan is die hand ook af. Als er een hand af is, dan speel je gewoon door met de andere hand, totdat die ook af is. Ondertussen zijn je knieen vast nog in gebruik door andere spelers. De speel-kring wordt dus gevormd door knieën waar nog een hand op ligt.

Je kunt dit spel ook aan tafel spelen, pas de uitleg dan aan.

[Kringklap](/behendig/kringklap/) is een prima inleiding tot dit spel.

Dit spel is ook wel bekend als: 'Handjeklap'.

Een variatie op dit spel is Kringklap