Spons Water Vuur

Maak drie stapels kaartjes: een stapel met het woord ‘spons’, een stapel met het woord ‘water’ en een met het woord ‘vuur’. Misschien kun je er ook deze tekst bij zetten: “Spons wint van water, water van vuur en vuur van spons”.

Dan: de deelnemers worden in drie groepen verdeeld - spons, water, en vuur, en krijgen een post in het bos toegewezen (met begeleider die de kaartjes uitdeelt). De spelers proberen nu zoveel mogelijk zwakkeren te tikken en weg te blijven van de sterkeren. Spons wint dus van water, water van vuur en vuur van spons. Wordt iemand getikt door een sterkere dan moet hij zijn kaartje afgeven en een nieuw kaartje gaan halen bij de eigen post. De groep die aan het einde van het spel het meeste kaartjes heeft veroverd, heeft gewonnen.

In plaats van de groepen spons, water en vuur, noem je de groepen bv. de kaketoes, de sprinkhanen en de koala’s. Iedere groep heeft kaartjes met rangen spons, water en vuur en daarop ook de groepsnaam. Het spel is verder gelijk.

Een idee als verzonnen door een deelnemer (die zijn spel prompt Levend Risk doopte,niet te verwarren met het spel [Levend Risk](/avond/levend-risk/) hier op Het Spelenboek): Zodra een speler heeft gewonnen van een andere speler, dan wordt de overwonnen speler ingelijfd bij de winnende speler: samen gaan ze naar de post van de overwinnaar en daar krijgt de overwonnen speler dan een kaartje van de winnende ploeg. Speel je dit met de oorspronkelijke spons-water-vuur regels dan is het spel afgelopen zodra de andere ploegen zijn uitgeroeid. Speel je dit met de variant, dan kan het best lang gaan duren…

Enkele variaties op dit spel zijn
→ Papier steen schaar tikkertje
→ Papier steen schaar race
→ Papier Steen Schaar
→ Huurlingen